Włoskie delikatesy. Skarbnica smaków!

Włoska kuchnia od lat cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Nic w tym jednak dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że sztandarową potrawą jest uwielbiana przez miliony pizza czy doskonale przygotowane słynne włoskie makarony. Byłoby jednak krzywdzącym sądzenie, że tylko na tym opiera się włoska kuchnia. W rzeczywistości jest o wiele bardziej rozbudowana, przepełniona wieloletnią tradycją i po prostu pyszna do granic możliwości. Delikatesy włoskie to miejsce, które pozwoli nam zapoznać się z mniej popularnymi, aczkolwiek równie pysznymi włoskimi produktami. Bez wątpienia jest to prawdziwy raj dla miłośników tej właśnie kuchni, ale również nie lada gratka dla osób, które najzwyczajniej w świecie pragną poznawać nowe smaki. Na co warto zwrócić uwagę?

Kraina makaronów

Nie sposób mówić o kuchni włoskiej bez mówienia o makaronach. Włosi w tej materii uchodzą za prawdziwych ekspertów i trzeba powiedzieć, że nie sposób się z tym zgodzić. Są mistrzami w tworzeniu najlepszych na świecie makaronów jajecznych czy razowych. Liczy się również kształt. Lasagne, Farfalle, Tagliatelle czy Spaghetti – każdy z powyższych makaronów ma swoje zastosowanie i pojawia się w konkretnych połączeniach. Do najpopularniejszych włoskich makaronów zdecydowanie należy spaghetti podawane ze zmiksowanymi pomidorami z dodatkiem oliwy i przypraw. Sporą popularnością cieszy się również Pasta alla Carbonara, czyli makaron z jajkami, guancialle lub pancettą. Delikatesy włoskie to miejsce, w którym bez problemu znajdziemy niezbędne składniki potrzebne do przygotowania iście włoskiej potrawy. Warto zainteresować się pięknie wyglądającymi makaronami z dodatkiem szpinaku lub sepii. Umożliwiają stworzenie potrawy będącej wizualnym majstersztykiem.

Włochy od kuchni

Kuchnia włoska to również oliwy. Oliwa pojawia się w bardzo wielu potrawach. Podkreśla smak i przede wszystkim jest niezwykle zdrowa. Dodaje się ją do makaronów, ale trzeba również mocno podkreślić, że prawdziwa włoska pizza polewana jest wyłącznie oliwą. Nie stosuje się sosów pomidorowych lub czosnkowych, które tak bardzo sprawdziły się poza granicami Włoch. Delikatesy włoskie to także istny raj dla entuzjastów słodyczy. Warto skosztować Agrisicilii, pysznej marmolady z pomarańczy z dodatkiem imbiru lub bez. Naturalnie warto również przetestować włoskie biszkopty, które będą bazą do najsłynniejszego deseru włoskiego w postaci tiramisu. A skoro deser, to również kawa. Nie bez powodu uważa się, że włoska kawa należy do najlepszych na świecie.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciasteczka

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.