Jak zrobić syrop z cebuli?

Domowej roboty syrop z cebuli ma wiele dobroczynnych właściwości i jest niezwykle prosty do przygotowania. Ponadto jego stosowanie jest całkowicie bezpieczne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlatego warto wiedzieć, jak szybko i bez większego wysiłku można zrobić przepyszny syrop z cebuli.

Cebula — właściwości

Cebula już od dawna jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości, gdyż powszechnie używano jej w medycynie ludowej. Dużym atutem cebuli jest przede wszystkim jej niska cena oraz całoroczna dostępność. Cebula korzystnie wpływa na nasze drogi oddechowe i skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, a odpowiednio przygotowany syrop z cebuli łagodzi kaszel suchy i mokry. Dlatego osobom podatnym na sezonowe infekcje zaleca się profilaktyczne stosowanie syropu z cebuli, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Syrop z cebuli i miodu

Połączenie cebuli i miodu to idealny sposób na przeziębienie, tym bardziej że przygotowanie takiego syropu zajmie nam dosłownie chwilę. Zatem do przyrządzenia syropu z cebuli i miodu będą nam potrzebne:

  • 6 – 7 sztuk cebuli
  • 2 sztuki cytryny
  • 7 – 8 łyżek stołowych miodu
  • 2 średniej wielkości słoiki
  • sitko

Cebulę należy obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry, tak aby bez problemu zmieściły się w słoiku. Następnie dokładnie myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok. Plastry cebuli delikatnie układamy na dnie słoika, po czym zalewamy je odrobiną miodu i sokiem z cytryny, na tak przygotowaną całość kładziemy kolejne warstwy, aż zapełnimy słoik. Pod koniec trzeba mocno zakręcić słoik i zostawić go w ciepłym i zacienionym miejscu na minimum kilka godzin. Gdy już cebula puści soki, należy przelać zawartość słoika przez sitko, aby uzyskać czysty syrop cebulowy.

Syrop z cebuli i czosnku

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego syropu z cebuli będzie wersja z użyciem czosnku i cukru. W tym wypadku do przyrządzenia syropu powinniśmy zaopatrzyć się w:

  • 6 – 7 sztuk cebuli
  • 6 – 7 ząbków czosnku
  • 10 – 12 łyżek stołowych cukru
  • 2 słoiki
  • sitko

Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę jak poprzednio kroimy na cienkie plastry, a czosnek siekamy na drobne kawałeczki. Plastry cebuli kładziemy na dnie słoika i przysypujemy czosnkiem oraz cukrem, następnie kładziemy kolejne warstwy, aż wypełnimy cały słoik. Tak przygotowaną kompozycję odkładamy w ciepłe i zacienione miejsce, a gdy cebula puści soki, przecedzamy całość przez sitko.

Gotowy syrop z cebuli można bezpiecznie przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Natomiast, aby uzyskać najlepsze rezultaty, warto go stosować dwa razy dziennie na przykład rano przed śniadaniem i wieczorem bezpośrednio przed snem.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *